• Miś A., Nawrocka A., Lamorski K., Dziki D.:  Dynamics of gas cell coalescence during baking expansion of leavened dough (2018 r.) Food Research International 2018, Vol. 103, 30-39
  • Wójcik M., Dziki D., Biernacka B., Różyło R., Miś A., Hassoon W.:  Effect of the addition of mixture of plant components on the mechanical properties of wheat bread (2017 r.) International Agrophysics 2017, Vol. 31, 4, 563-569
  • Dziki D., Cacak-Pietrzak G., Gawlik-Dziki U., Świeca M., Miś A., Różyło R., Jończyk K.:  Physicochemical Properties and Milling Characteristics of Spring Wheat from Different Farming Systems (2017 r.) Journal of Agricultural Science and Technology 2017, Vol. 19, 6, 1253-1266
  • Miś A., Nawrocka A., Dziki D.:  Behaviour of Dietary Fibre Supplements During Bread Dough Development Evaluated Using Novel Farinograph Curve Analysis (2017 r.) Food and Bioprocess Technology 2017, Vol. 10, 6, 1031-1041
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Wilczewska A., Markiewicz K.:  Aggregation of gluten proteins in model dough after fibre polysaccharide addition (2017 r.) Food Chemistry 2017, Vol. 231, 51-60
  • Nawrocka A., Miś A., Niewiadomski Z.:  Dehydration of gluten matrix as a result of dietary fibre addition – A study on model flour with application of FT-IR spectroscopy (2017 r.) Journal of Cereal Science 2017, Vol. 74, 86-94
  • Miś A., Nawrocka A., Gancarz M., Rusinek R., Niewiadomski Z.:  Volume, pressure and viscosity measurements as a useful tool for explanation of baking expansion process (2016 r.) XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. 2016, 47-47
  • Mazurkiewicz J., Miś A., Kwiatkowski C., Zarzycki P., Tomczyńska-Mleko M., Solarska E.:  Technological quality of the grain of some spring wheat cultivars depending on storage time after harvest (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 150-150
  • Dziki D., Cacak-Pietrzak G., Gawlik-Dziki U., Świeca M., Miś A., Różyło R., Jończyk K.:  Physicochemical properties and grinding characteristics of spring wheat from different farming systems (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 79-79
  • Siastała M., Hameed Hassoon W., Dziki D., Biernacka B., Różyło R., Miś A.:  Effect of mixture of plant components addition on the mechanical properties of the crumb and crust of wheat bread (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 77-77
  • Gancarz M., Nawrocka A., Rusinek R., Miś A., Niewiadomski Z.:  Relationship between cellular structure and blackspot susceptibility of potato tuber parenchyma tissue after long term of storage (2016 r.) XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. 2016, 35-35
  • Warechowska M., Markowska A., Warechowski J., Miś A., Nawrocka A.:  Effect of tempering moisture of wheat on grinding energy, middlings and flour size distribution, and gluten and dough mixing properties (2016 r.) Journal of Cereal Science 2016, Vol. 69, 306-312
  • Miś A., Nawrocka A., Dziki D.:  Identification of Baking Expansion Phases of Leavened Dough Using an Experimental Approach. (2016 r.) Food and Bioprocess Technology 2016, Vol. 9, 5, 892-903
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Wilczewska A., Markiewicz K.:  Dietary fiber-induced changes in the structure and thermal properties of gluten proteins studied by Fourier Transform-Raman Spectroscopy and Thermogravimetry. (2016 r.) Journal of Agricultural and Food Chemistry 2016, Vol. 64, 10, 2094-2104
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Gancarz M., Rusinek R.:  Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych. (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 15-15
  • Nawrocka A., Miś A., Szymańska-Chargot M.:  Characteristics of Relationships Between Structure of Gluten Proteins and Dough Rheology – Influence of Dietary Fibres Studied by FT-Raman Spectroscopy (2016 r.) Food Biophysics 2016, Vol. 11, 1, 81-90
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Kowalski R., Gruszecki W.:  Raman studies of gluten proteins aggregation induced by dietary fibres. (2016 r.) Food Chemistry 2016, Vol. 194, 86-94
  • Nawrocka A., Miś A.:  Relationships between extensograph and farinograph behaviours of fibre-rich bread doug. (2015 r.) 5th C&E Spring Meeting, Budapeszt, Węgry, 27-29.04.2015r. 2015, 37-37
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A.:  Influence of dietary fibre on gluten proteins structure - A study on model flour. (2015 r.) 5th C&E Spring Meeting, Budapeszt, Węgry, 27-29.04.2015r. 2015, 26-26
  • Miś A., Nawrocka A.:  Wpływ wzbogacania ciasta pszennego błonnikiem pokarmowym na przebieg krzywych ekstensograficznych. (2015 r.) XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk „Żywność – Zdrowie – Przyszłość”, Lublin, 25-26.06.2015 r. 2015, 42-42
  • Miś A., Nawrocka A.:  Wpływ wzbogacania ciasta pszennego błonnikiem pokarmowym na przebieg krzywych ekstensograficznych (2015 r.) Technologiczne kształtowanie jakości żywności 2015, Rozdz., 203-212
  • Różyło R., Dziki D., Gawlik-Dziki U., Cacak-Pietrzak G., Miś A., Rudy S.:  Physical properties of gluten-free bread caused by water addition (2015 r.) International Agrophysics 2015, Vol. 29, 3, 353-364
  • Dziki D., Gawlik-Dziki U., Różyło R., Miś A.:  Drying and Grinding Characteristics of Four-Day-Germinated and Crushed Wheat: A Novel Approach for Producing Sprouted Flour (2015 r.) Cereal Chemistry 2015, Vol. 92, 3, 312-319
  • Nawrocka A., Miś A.:  Wpływ błonnika pokarmowego na strukturę białek glutenowych w mące modelowej. (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 21-21
  • Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Ptaszyńska A., Kowalski R., Waśko P., Gruszecki W.:  Influence of dietary fibre on gluten proteins structure – a study on model flour with application of FT-Raman spectroscopy. (2015 r.) Journal of RAMAN SPECTROSCOPY 2015, Vol. 46, 3, 309-316
  • Nawrocka A., Miś A., Szymańska-Chargot M.:  Określenie wpływu błonników roślinnych na strukturę białek glutenowych. (2014 r.) XXI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny, 5-6.06.2014 r. 2014, 19-19
  • Miś A., Nawrocka A.:  Relationships between mixing and extensional behaviour of dough modified by dietary fibre and conformational changes in gluten proteins. (2014 r.) Food Structure and Functionality Forum Symposium FROM MOLECULES TO FUNCTIONALITY, Amsterdam, Niderlands, 30.03.-02.04.2014 r. 2014, P1.10
  • Nawrocka A., Miś A., Szymańska-Chargot M.:  Determination of conformational changes in the gluten structure after addition of dietary fibre by using FT-Raman spectroscopy. (2014 r.) Food Structure and Functionality Forum Symposium FROM MOLECULES TO FUNCTIONALITY, Amsterdam, Niderlands, 30.03.-02.04.2014 r. 2014, P1.9
  • Dziki D., Cacak-Pietrzak G., Miś A., Jończyk K., Gawlik-Dziki U.:  Influence of wheat kernel physical properties on the pulverizing process. (2014 r.) Journal of Food Science and Technology 2014, Vol. 51, 10, 2648-2655
  • Miś A., Dziki D.:  Extensograph curve profile model used for characterising the impact of dietary fibre on wheat dough (2013 r.) Journal of Cereal Science 2013, Vol. 57, 471-479
  • Dziki D., Miś A., Gładyszewska B., Laskowski J., Kwiatkowski S., Gawlik-Dziki U.:  Physicochemical and grinding characteristics of dragonhead seeds (2013 r.) International Agrophysics 2013, Vol. 27, 4, 403-408
  • Miś A.:  Mathematical model for analysing the extensograph curve shape (2013 r.) 10th International Conference on Agrophysics, Lublin 5-7.06.2013 r. 2013, 54-54
  • Miś A., Grundas S., Dziki D., Laskowski J.:  Use of farinograph measurements for predicting extensograph traits of bread dough enriched with carob fibre and oat wholemeal. (2012 r.) Journal of Food Engineering 2012, Vol. 108, 1-12
  • Miś A.:  Effect of fibre-rich additions on mechanical spectra of bread dough (2011 r.) International Conference Agrophysics for Quality of Life, Lublin, 31.05.-03.06.2011 r. 2011, 123-123
  • Miś A., Grundas S., Dziki D., Laskowski J.:  Farinograph and extensograph characteristics of carob fibre and oat wholemeal-enriched (2011 r.) International Conference Agrophysics for Quality of Life, Lublin, 31.05.-03.06.2011 r. 2011, 67-67
  • Miś A.:  Interpretation of mechanical spectra of carob fibre and oat wholemeal-enriched wheat dough using non-linear regression models (2011 r.) Journal of Food Engineering 2011, Vol. 102, 4, 369-379
  • Miś A., Grundas S.:  Badanie właściwości mechanicznych błon glutenowych modyfikowanych termicznie. (2009 r.) Właściwości Fizyczne i Biochemiczne Materiałów Roślinnych. 2009, Vol. PAN/Komitet Agrofizyki//Wydawnictwo Naukowe FRNA, Rozdział 6, 109-120
  • Miś A., Grundas S.:  Właściwości błon glutenowych w procesach termicznych. (2009 r.) Wydawnictwo Naukowe FRNA Rozdziały, Komitet Agrofizyki PAN 2009, "Właściwości Fizyczne Surowców Roślinnych Ziarno, Owoce, Surowce Energetyczne". Rozdział 11, 131-142 
  • Miś A., Grundas S.:  Wpływ obróbki cieplnej na zdolność ekspansji glutenu. (2009 r.) Acta Agrophysica 2009, 172, Vol. 14(3), 659-674 
  • Miś A., Grundas S.:  Określenie wpływu temperatury na wybrane cechy fizyczne glutenu. (2009 r.) III Sprawozdawcza Sesja Naukowa, Jakość Środowiska, Surowców i Żywności, Lublin, 30-31.03.2009 r. 2009,
  • Miś A.:  Badanie ekspansji glutenu w funkcji temperatury. (2008 r.) Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Nowe Trendy w Agrofizyce", połączona z uroczystymi obchodami Jubileuszu 40-lecia Instytutu, Lublin, 10-11.06.2008 r. 2008,
  • Miś A., Grodek J.:  Regression equation for describing gluten thermal expansion. (2007 r.) International Agrophysics 2007, 21, 4, 377-383 
  • Miś A., Dobrzański B., Grundas S.:  Określenie wpływu temperatury na wybrane cechy fizyczne glutenu. (2007 r.) Sympozjum Naukowe "Jakość Środowiska, Surowców i Żywności", Lublin, 30.03.2007 r. 2007,
  • Miś A.:  Wpływ wybranych czynników na wodochłonność i właściwości reologiczne glutenu pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.). (2005 r.) Instytut Agrofizyki PAN 2005, Acta Agrophysica, 128, (8), str. całości 1-137, l. ark. wyd. 9,8 
  • Miś A., Rusinek R.:  Pomiar właściwości mechanicznych błon glutenowych podczas obróbki termicznej (2004 r.) Acta Agrophysica 2004, Acta Agrophysica, 111, 4(2), 419-430 
  • Miś A., Grundas S.:  Influence of the moistening and drying of wheat grain on ist hardness (2004 r.) International Agrophysics 2004, Int. Agrophysics, 18, 1, 47-53 
  • Miś A., Rusinek R.:  Pomiar właściwości mechanicznych glutenu w trakcie jego obróbki termicznej (2004 r.) III Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, Lublin, 27-29.09.2004 r. 2004,
  • Miś A.:  Changes in water absorption of gluten as a result of sprouting of wheat grain. (2003 r.) International Agrophysics 2003, 17, 1, 25-30 
  • Miś A.:  Influence of the storage of wheat flour on the physical properties of gluten. (2003 r.) International Agrophysics 2003, 17, 2, 71-75 
  • Miś A.:  Wodochłonność glutenu a jego właściwości reologiczne. (2003 r.) Konferencja Naukowo-Techniczna pt. "Zboża-Mąka-Pieczywo", Mikołajki, 28-30.04.2003 r. 2003,
  • Miś A.:  Związki pomiędzy wodochłonnością glutenu a wyróżnikami jakościowymi ciasta i chleba. (2003 r.) Konferencja Naukowo-Techniczna pt. "Zboża-Mąka-Pieczywo", Mikołajki, 28-30.04.2003 r. 2003,
  • Miś A., Grundas S., Klockiewicz-Kamińska E.:  Wpływ nawożenia azotowego, rejonu uprawy i odmiany pszenicy na właściwości fizyczne pojedynczych ziarniaków i ich niejednorodność. Influence of the nitrogen fertilisation, growing region and wheat cultivar on physical properties of single kernels and thei (2002 r.) Acta Agrophysica 2002, 78, 171-184 
  • Miś A., Klockiewicz-Kamińska E.:  Znaczenie technologiczne oceny właściwości fizycznych pojedynczych ziarniaków pszenicy i ich nie-jednorodności. Technological significance of evaluation of physical properties of wheat single-kernels and their heterogeneity. (2002 r.) Acta Agrophysica 2002, 78, 185-197 
  • Miś A., Grundas S.:  Wheat grain hardness modified by the laboratory sprouting test. (2002 r.) International Agrophysics 2002, 16, 4, 283-288 
  • Miś A.:  Wpływ temperatury suszenia ziarna pszenicy i jego wilgotności na właściwości fizyczne glutenu mokrego. (2001 r.) Acta Agrophysica 2001, 46, 115-125 
  • Miś A.:  Ocena właściwości reologicznych glutenu mokrego przy pomocy testu pełzania. (2001 r.) Acta Agrophysica 2001, 46, 127-144 
  • Miś A., Grundas S.:  Influence of wheat N-fertilization and grain moistening on the physical properties of wet gluten. (2001 r.) International Agrophysics 2001, 15, 1, 31-35 
  • Miś A.:  Wpływ stadium dojrzałości ziarna pszenicy i terminu zbioru na właściwości glutenu mokrego. (2000 r.) II Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, Lublin, 11-12.09.2000 r. 2000,
  • Miś A.:  Sposób oceny właściwości reologicznych glutenu mokrego przy pomocy testu pełzania. (2000 r.) II Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, Lublin, 11-12.09.2000 r. 2000,
  • Miś A., Geodecki M.:  Zmiany twardości technologicznej ziarna pszenicy w okresie dojrzewania i zbioru. (2000 r.) II Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, Lublin, 11-12.09.2000 r. 2000,
  • Geodecki M., Miś A., Grundas S.:  Charakterystyka cech technologicznych ziarna pszenicy w okresie dojrzewania i zbioru. (2000 r.) Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego" 3, 21-22, 2000 
  • Miś A., Geodecki M., Grundas S.:  Zmiany w ilości i jakości glutenu mokrego w okresie dojrzewania i zbioru pszenicy. (2000 r.) Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego" 3, 23-25, 2000 
  • Miś A., Geodecki M.:  Zmiany twardości technologicznej ziarna pszenicy w okresie dojrzewania i zbioru. (2000 r.) Acta Agrophysica 2000, 37, 119-129 
  • Miś A.:  Wpływ stadium dojrzałości ziarna pszenicy i terminu zbioru na właściwości glutenu mokrego. (2000 r.) Acta Agrophysica 2000, 37, 131-144 
  • Miś A., Grundas S., Geodecki M.:  Changes in hardness and thickness of wheat grain as a result of its moistening. (2000 r.) International Agrophysics 2000, 14, 2, 203-206 
  • Miś A.:  Some methodological aspcts of determining wet gluten quality by the Glutomatic method (a laboratory note). (2000 r.) International Agrophysics 2000, 14, 2, 263-267 
  • Miś A., Grundas S.:  Zmiany właściwości fizycznych glutenu mokrego w wyniku nawilżania ziarna pszenicy. (1999 r.) Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego" 1999, 2, 29-32  
  • Miś A., Geodecki M.:  Ocena jakości glutenu mokrego przy pomocy zestawu Glutomatic 2200. (1998 r.) X SZKOŁA "Fizyka z elementami agrofizyki", "Fizyczne właściwości gleby a rozwój roślin - metody badań", Lublin, 22-23.09.1998 1998,
  • Geodecki M., Miś A.:  System oceny pojedynczych ziarniaków SKCS 4100. (1998 r.) X SZKOŁA "Fizyka z elementami agrofizyki", "Fizyczne właściwości gleby a rozwój roślin - metody badań", Lublin, 22-23.09.1998 1998,
  • Miś A., Grundas S., Geodecki M.:  Changes in hardness and thickness of wheat grain as a result of its moistening. (1998 r.) International Conference Physics of Agro and Food Products. ICPAFP '98. Lublin, 26-28.05.1998 20, 1998 
  • Miś A.:  Some methodical aspects of determining wet gluten quality by glutomatic method. (1998 r.) International Conference Physics of Agro and Food Products. ICPAFP '98. Lublin, 26-28.05.1998 35, 1998 
  • Grundas S., Geodecki M., Miś A., Borkowska H., Styk B.:  Charakterystyka cech technologicznych ziarna uszkodzonego mechanicznie w wyniku nawilżania. (1998 r.) Przegląd Zbożowo - Młynarski. Dodatek do Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego-Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie 1, 4, 23-26, 1998 
  • Miś A., Grundas S.:  Klasyfikacjaodmian pszenicy pod względem podatności ziarna na uszkodzenia mechaniczne. (1997 r.) I Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, Lublin, 19.09.1997 r. 1997,
  • Miś A., Grundas S., Klockiewicz-Kamińska E.:  Związek podatności ziarna pszenicy na uszkodzenia mechaniczne z jego właści-wościami technologicznymi. (1997 r.) Konferencja Naukowa pt. "Mechaniczne właściwości materiałów rolniczych", Lublin, 18-19.09.1997 r. 1997,
  • Miś A., Grundas S., Klockiewicz-Kamińska E.:  Relationship btween the vulnerability of wheat grain and its technological properties. (1997 r.) 6-th International Conference on Agrophysics, Lublin 15-18.09.1997 r 1997,
  • Miś A., Grundas S.:  Specific surface area of the exposed endosperm as a quantitative measure of the mechanical grain damage. (1997 r.) 6-th International Conference on Agrophysics, Lublin 15-18.09.1997 r 1997,
  • Grundas S., Miś A., Klockiewicz-Kamińska E.:  Technologiczne aspekty oceny podatności ziarna pszenicy na uszkodzenia mechaniczne. . (1997 r.) Przegląd Zbożowo-Młynarski 1997, 8, 10-14 
  • Grundas S., Miś A.:  O możliwości wykorzystania testera uszkodzeń mechanicznych ziarna w ocenie jakościowej pszenicy.. (1997 r.) Przegląd Zbożowo-Młynarski 1997, 4, 3-7