Fizycznych Właściwości Materiałów Roślinnych
Laboratorium Oceny Jakości Surowców Zbożowych i Oleistych

Aparatura


 

     Chromatograf cieczowy - ACQUITY UPLC SYSTEM


    • Analiza jakościowa i ilościowa złożonych mieszanin.
    • Identyfikacja rozdzielonych związków na podstawie czasów retencji.
    • Określanie stężenia związku w badanej próbce.

    Przykłady zastosowań:

    • Badania składu  złożonych mieszanin.
    • Analiza produktów naturalnych, ekstrakcja interesujących związków do dalszych badań.   

    Spektrofluorymetr - FLUOROMAX-4P


    • Pomiar czasów życia fluorescencji dla czasów powyżej 100 ps.
    • Pomiary dynamiki molekuł w roztworach, układach micelarnych, itp. (pomiary anizotropii).
    • Rejestracja widm emisyjnych i wzbudzeniowych (molekuły o właściwościach fluorescencyjnych, nanocząstki, itp.)

    Przykłady zastosowań:

    • Detekcja i oznaczanie wszelkich substancji fluoryzujących
    • Detekcja śladowych komponentów w produktach spożywczych (aminokwasy, witaminy, proteiny, toksyny), detekcja i oznaczanie śladów enzymów, koenzymów, lipidów, protein, chlorofilu.

     Spektrometr ICP OES - iCAP 6500Duo


    • Analiza zawartości pierwiastków w żywności, wodzie oraz glebie           
    • Szybka i jednoczesna analiza wielu pierwiastków głównych jak i śladowych
    • Oznaczanie pierwiastków o wysokich potencjałach wzbudzeniowych (np. W, Cl, Br, I, S, U)

    Przykłady zastosowań:

    • Naukowe: Badania składu pierwiastkowego próbek organicznych oraz nieorganicznych
    • Aplikacyjne: Badanie składu pierwiastkowego, wykrywanie zanieczyszczeń pierwiastkami ciężkimi.

    Spektrofotometr - Cary 300/Biomelt


    • Rejestracja widm absorpcji lub transmitancji światła w zależności od długości fali światła.
    • Analiza jakościowa i ilościowa związków na podstawie zarejestrowanych widm absorpcji.
     Przykłady zastosowań:
    • Analiza związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym i nadfiolecie
    • Oznaczanie substancji organicznych (np. węglowodory aromatyczne, aldehydy, ketony, aminy) i nieorganicznych (np. pierwiastki ziem rzadkich, ozon, SO2) wykazujących absorpcję w nadfiolecie, związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym w tym barwniki i barwne sole metali (np. KMnO4, CuSO4)

    Spektrometr FT-IR – Nicolet 6700


    • Analiza zanieczyszczeń środowiska.
    • Analiza zanieczyszczeń wód i gleb np. węglowodorami alifatycznymi albo aromatycznymi.
    • Badanie materiałów biologicznych.

    Przykłady zastosowań:

    • Analiza jakościowa związków organicznych, badania zmiany stężeń w czasie
    • Określanie własności fizykochemicznych (struktura związków), analiza grup funkcyjnych związków chemicznych.

    Szybki ekstraktor próbek – ASE 350


    • Badania żywności, pasz, gleby, monitoring środowiska
    • Wyodrębnianie związków rozpuszczalnych w produktach spożywczych.

    Przykłady zastosowań:

    • Analiza substancji rozpuszczalnych w produktach żywnościowych, paszach, wodzie
    • Oznaczanie związków rozpuszczalnych w żywności (pozostałość pestycydów, antybiotyków, zanieczyszczenia)

    Mineralizator – Speed four


    • Przygotowanie próbek przed wykonaniem oznaczenia
    • Mineralizacja związków organicznych w paszach, roślinach, glebie, wodzie.

     


    Zestaw do oznaczania suchej masy – HG63


    • Ekstrakcja suchej masy z biomasy roślinnej.
    • Oznaczanie zawartości suchej masy w próbce oraz przygotowywanie do dalszych badań.

     


    Laboratoryjny system rentgenowski do oznaczania struktury materiałów roślinnych


    • Aparat wykonujący rentgenogramy materiałów biologicznych z wykorzystaniem kamery cyfrowej
    • Obrazowanie defektów materiałów biologicznych np. pęknięć poprzecznych bielma ziarniaka, stopnia porażenia przez szkodniki owadzie.
    • Aparatura rentgenowska może służyć również do tworzenia systemu detekcji uszkodzeń wewnętrznych owoców i pędów roślin uprawnych powodowanych przez szkodniki owadzie.

    Aparat do oznaczania cech fizycznych ziarniaków – SKCS 4100


    • Pomiar masy (zakres 12÷80 mg), średnicy umownej, wilgotności (zakres 9÷19%), twardości ziarna pszenicy.
    • Badania wartości technologicznej ziarna pszenicy, pszenżyta i jęczmienia różnych  odmian.

    Ekstensograf – E


    • Określanie właściwości reologicznych ciasta w procesie jego kontrolowanego rozciągania,
    • Pomiar „energii” ciasta, rozciągliwości, oporu ciasta na rozciąganie zgodnie z normami międzynarodowymi ICC standard 114/1, AACC standard 54-10 i ISO 5530-2.
    • Ocena wartości użytkowej mąki i ciasta.

     


    Farinograf E


    • Określanie właściwości reologicznych ciasta pszennego w procesie miesienia.
    • Pomiar cech użytkowych mąki i ciasta zgodnie z normami: ICC standard 115/1, AACC standard 54-21 i ISO 5530-1.
    • Ocena wartości użytkowej mąki oraz ciasta.
    • Pomiar wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta, stałości ciasta oraz jego rozmiękczenia. 

    Przykłady zastosowań:

    • Ocena właściwości  wypiekowych mąki.
    • Kontrola wpływu dodatków technologicznych (np. enzymów proteolitycznych, emulgatorów, substancji  prozdrowotnych) na jakość ciasta.
    • Badania wpływu zabiegów technologicznych (np. intensywności i czasu miesienia, okresu leżakowania) na własności reologiczne ciasta.

    Zestaw do oznaczania ilości i jakości glutenu Glutomatic 2200


    • Wymywanie glutenu z próbek mlewa pełnoziarnistego i mąki
    • Określanie jakości glutenu mokrego zgodnie z normą ICC 155.
    • Określanie ilości glutenu mokrego oraz indeksu glutenu.

    Przykłady zastosowań:

    • Badania wpływu obróbki cieplnej glutenu na jego zdolność ekspansji.
    • Określanie wpływ nawilżania i suszenia ziarna na ilość i jakość glutenu.
    • Badania zależności efektywności przemiału ziarna od jakości glutenu.

    Aparat do oznaczania aktywności α-amylazy – Falling Number 1800


    • Określanie aktywności enzymu α-amylazy w ziarnie metoda Hagberga – Pertena zgodnie z normami: ICC 107, AACC 56-81B i ISO 3093.
    • Pomiar liczby opadania.
      Przykłady zastosowań:
    • Badania wpływu warunków pogodowych w czasie przedzbiorowym pszenicy.
    • Badania wpływu zabiegów laboratoryjnego nawilżania na aktywność amylolityczną ziarna.

    Reometr rotacyjno-oscylacyjny Stress-Tech


    • Wyznaczanie modułów dynamicznych (moduł zachowawczy, moduł stratności), kąta przesunięcia fazowego oraz lepkości.
      Układy pomiarowe: płytka-płytka oraz płytka-stożek. Wielkości mierzone bezpośrednio: naprężenie normalne, naprężenie ścinające, częstotliwość oscylacji oraz odkształcenie kątowe.
    • Przykłady zastosowań:
    • Badania wpływu dodatków prozdrowotnych na właściwości reologiczne ciasta.
    • Badania związków pomiędzy składem chemicznym ciasta (np. frakcji białek glutenowych) a jego właściwościami reologicznymi.

                  


    Aparat do wykonywania testu Zeleny’ego z oprogramowaniem


    • Określanie jakości substancji białkowej w mące.
    • Pomiar wskaźnika sedymentacji.