Zakład Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów

CAED - Contact Acoustic Emission Detector


Tytuł: Prototyp urządzenia opartego na metodzie emisji akustycznej do oceny kruchości i tekstury jabłek

NR 12 0031 04

Miejsce realizacji: Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN

Kierownik : Artur Zdunek

Okres: 2008-2010

Typ projektu i finansowanie: badawczo-rozwojowy, NCBiR


Projekt zakończony

 

W wyniku realizacji projektu opracowano urządzenie nazwane Kontaktowy Detektor Emisji Akustycznej (z ang. CAED). CAED (pokazany na zdjęciu) służy do instrumentalnego pomiaru tekstury jabłek, zwłaszcza kruchości i jędrności (może być stosowany również do innych owoców). CAED może zastąpić panel sensoryczny. Typowa procedura wymaga użycia 10 owoców z danej partii, a pomiar trwa około 10 minut. Pomiar umożliwia sklasyfikowanie owoców do jednej z 5 klas.

 CAED

Instrukcja obsługi (tutaj)

 

Publikacje:


Inne formy prezentacji