• Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Rheological and chemical properties of pectin enriched fractions from different sources extracted with citric acid (2017 r.) Carbohydrate Polymers 2017, Vol. 156, 443-451
  • Mierczyńska J.:  Porównanie właściwości reologicznych i biochemicznych pektyn owocowych ekstrahowanych w roztworze kwasu cytrynowego. (2015 r.) VIII Sympozjum Doktorantów "Współczesne problemy w Naukach o Życiu", Lublin, 29.10.2015 r. 2015, 24-24
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Stasiak M., Zdunek A.:  Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości reologiczne matrycy polisacharydowej z wytłoków jabłkowych. (2015 r.) Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2015, Vol. 99, 2, 103-113
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Sołowiej B., Zdunek A.:  Effect of Ca2+, Fe2+ and Mg2+ on rheological properties of new food matrix made of modified cell wall polysaccharides from apple. (2015 r.) Carbohydrate Polymers 2015, Vol. 133, 547-555
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Właściwości reologiczne i biochemiczne pektyn izolowanych metodą ekstrakcji w kwasie cytrynowym z wybranych owoców kolorowych. (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 19-19
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Modification of rheological properties of polysaccharide food matrix made of apple pomace by divalent metal ions. (2015 r.) 14th International Workshop for Young Scientists, BioPhys Spring 2015 Gödöllö, Hungary, 27-29.05.2015 r. 2015, 44-45
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Pieczywek P., Zdunek A.:  Effect of Storage on Rheology of Water-Soluble, Chelate-Soluble and Diluted Alkali-Soluble Pectin in Carrot Cell Walls (2015 r.) Food and Bioprocess Technology 2015, Vol. 8, 1, 171-180
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Zdunek A., Kozioł A.:  Structural properties of Cell Wall Polysaccharides from apple and carrot pomace. (2014 r.) 15th Food Colloids Conference, Karlsruhe, Niemcy, 13-16.04.2014 r. 2014,
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Kruk B., Zdunek A.:  Influence of modified cell wall polysaccharides on rheological properties of food. (2014 r.) Postharvest Unlimited, ISHS International Conference, Cyprus, 10-13.06.2014 r. 2014, PP-34,-97
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Kruk B., Zdunek A.:  Enzymatic degradation and changes in rheological properties of pectins in Daucus carota L. cv. ‘Nerac’ cell walls during postharvest storage. (2014 r.) Postharvest Unlimited, ISHS International Conference, Cyprus, 10-13.06.2014 r. 2014, OP-27,-47
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Matryca polisacharydowa wzbogacona dodatkiem metali jako modyfikator właściwości reologicznych żywności. (2014 r.) IV Sympozjum Inżynierii Żywności, SGGW, Warszawa, 1-2.07.2014 r. 2014, 108-108
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Stasiak M., Kruk B., Zdunek A.:  Modyfikowane polisacharydy ścian komórkowych jako dodatki teksturotwórcze do żywności. (2014 r.) IV Sympozjum Inżynierii Żywności, SGGW, Warszawa, 1-2.07.2014 r. 2014, 38-38
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Influence of metal ions on rheological properties of high dietary fiber powder. (2014 r.) 3rd International ISEKI_Food Conference, “Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy”, Athens, Greece, 21-23.05.2014 r. 2014, 136-136
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Pieczywek P., Zdunek A.:  Food texture stabilizer from apple juice by-products. (2014 r.) 3rd International ISEKI_Food Conference, “Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy”, Athens, Greece, 21-23.05.2014 r. 2014, 137-137
  • Mierczyńska J.:  Charakterystyka chemiczna i reologiczna matrycy polisacharydowej z wytłoków jabłkowych wzbogaconej dwuwartościowymi jonami metali. (2014 r.) VII Sympozjum Doktorantów, „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa, 23.10.2014 r. 2014, 29-29
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Zdunek A.:  Atomic force microscopy in analysis of films from processed cell wall polysacchardes. (2014 r.) 10th International Conference On Polysaccharides-Glycoscience 2014, Prague, Czech Republic,22-24.10.2014 r. 2014, Chemicke Listy 108, 1091-1097
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  Effect of calcium, magnesium and iron ions on rheological properties of polysaccharide matrix from apple pomace. (2014 r.) 10th International Conference On Polysaccharides-Glycoscience 2014, Prague, Czech Republic,22-24.10.2014 r. 2014, Chemicke Listy 108, p.1091-1097
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Zdunek A.:  High dietary fiber powder enriched with metal ions and ascorbic acid as a modifier of rheological properties of food. (2014 r.) 13th International Workshop for Young Scientists BioPhys Spring 2014, Nitra, Slovak Republic, 17-19.06.2014 r. 2014, 87-88
  • Mierczyńska J., Kruk B., Chylińska M.:  Chemiczne tajemnice żywności (2013 r.) X Lubelski Festiwal Nauki, Lublin, 14-20.09.2013 r. 2013,
  • Cybulska J., Kruk B., Mierczyńska J., Kozioł A., Zdunek A.:  Structural Properties of Plant Polysaccharides from Apple and Carrot Pomace (2013 r.) 8th CIGR International Technical Symposium - Section VI "Advanced Food Processing and Quality Management", Guangzhou, China, 3-7.11.2013 r. 2013,
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Kruk B., Zdunek A.:  Modified Cell Wall’s Polysaccharides as Food Texture Stabilizers (2013 r.) 8th CIGR International Technical Symposium - Section VI "Advanced Food Processing and Quality Management", Guangzhou, China, 3-7.11.2013 r. 2013,
  • Mierczyńska J.:  SUSZENIE ROZPYŁOWE JAKO METODA OTRZYMANIA PRODUKTÓW TYPU INSTANT (2013 r.) VI Sympozjum Doktorantów "Problemy Inżynierii Rolniczej i Agrofizyki", Lublin 17.10.2013 r. 2013, 24-24
  • Cybulska J., Zdunek A., Kozioł A., Mierczyńska J., Adamiak A., Kruk B.:  Nanostruktura pektyn podczas ich fizjologicznej degradacji (2013 r.) XV Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Nałęczów, 26-28.06.2013 r. 2013, 28-28
  • Cybulska J., Mierczyńska J.:  Modyfikowane polisacharydy roślinne jako stabilizatory tekstury żywności (2013 r.) Forum – Innowacyjne Materiały. Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, Lublin, 18-19 czerwca 2013 r. 2013,
  • Cybulska J., Kozioł A., Mierczyńska J., Zdunek A.:  Analysis of structural changes of water, chelate and diluted alkali soluble pectins fractions from carrot during cold storage with the atomic force microscope (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 14-15
  • Mierczyńska J., Cybulska J., Kruk B., Kozioł A., Zdunek A.:  Pectinolytic enzymes mechanisms: changes in pectin structure during postharvest ripening of carrot (2013 r.) 12th International Workshop for Young Scientists BioPhys Spring 2013. Lublin, Poland, 21-23.05.2013 r. 2013, 40-41
  • Cybulska J., Mierczyńska J., Kruk B., Kozioł A., Zdunek A.:  Enzymatic degradation of pectin during postharvest ripening (2013 r.) 10th International Conference on Agrophysics, Lublin 5-7.06.2013 r. 2013, 40-40